Internetvärd

Som webmaster är valet av internetvärd ett av alla viktiga val man måste göra. Ska man välja ett billigt webbhotel utomlands eller sats på en betrodd internetvärd med kontor och drift i sverige. Mycket beror på vilken budget man har att arbeta med och vilka krav på till exempel driftsäkerhet som ställs.

Vad bör man tänka på vid val av internetvärd

Trafik

Utrymme

Tillgänglighet

Support

Funktioner

Backup

Vad finns det för typer av internetvärd

Listan på internetvärdar kan i princip göras hur lång som helst. Gör här en grov indelning på svenska och utländska webbhotell, för de med riktigt låga krav kan även ett gratis alternativ vara tänkbart.

Gratis internetvärd, är det något för mig?

Att tänka på när det gäller billiga webbhotell eller rena gratis alternativ är att supporten sällan har tid att svara på email eller telefon, om det överhuvudtaget finns support. Skall man ha en sida med bra telefonsupport är ett tips att istället betala några kronor till, allt beror ju givetvis på hur viktigt det är att sajten alltid är uppe. För en ren hobby sajt kan en gratis internetvärd vara rätt val.

Har det någon betydelse var min internetvärd finns

Många hävdar att man får en liten fördel av att välja en internetvärd som har sina servrar placerade i samma land som målgruppen, dvs vänder man sig mot en svensk publik bör man välja en internetvärd med servrar placerade i Sverige. Dessutom bör man då också ha sin sida under toppdomänen se.

Ref: Relevansanalys, Serverns betydelse, acc. 2006-11-02.